Вираз «Про смаки і кольори не сперечаються» (варіант: «На смак і колір товаришів немає»), відоме в багатьох мовах, прекрасно ілюструє розуміння людьми нечіткості і розпливчастості описів смаку, слабку диференціацію основних понять, величезні відмінності в чуттєвому сприйнятті у різних народів, і навіть у різних людей, в межах одного етносу.
Кількість типів незалежних рецепторів смаку в даний час точно не встановлено. 4 "основних" смаку - соціокультурний архаїзм європейської культури, 5 основних смаків - культури держав Південно-Східної Азії.
Можна очікувати, що інтенсивний розвиток сучасної науки скоро дозволить визначити специфічні характеристики та механізми роботи смакових рецепторів, а число визнаних «базових» смаків буде тільки збільшуватися. Зауважимо, що в термінології професійних дегустаторів (харчових продуктів, чаю, кави, вина, тютюну) число використовуваних базових смаків істотно більше, але ці терміни здебільшого отностятся швидше до аромату, ніж власне до смаку.
Передбачається, що існують і інші види рецепторів, наприклад рецепторів, що реагують на жирні кислоти, наприклад, на ліноленов
Немає коментарів:
Дописати коментар