Погодьтеся, що смак кожної страви залежить від дрібних деталей, деколи, ледь відчутних. Невипадково французи вважають кулінарію мистецтвом, а кращих кухарів — поетами.
Мистецтво кулінарії — одне з найдавніших. Справжній кухар — це талант, яким наділений не кожна людина. По суті, кухар повинен володіти особливим кулінарним смаком, рухливістю рук, адже протягом дня він постійно щось чистить, ріже, змішує. І при цьому пробує блюдо в момент приготування. Для гостроти сприйняття страви, соусу кухар майже не їсть цілий день.


Кухарі завжди змагалися за право бути першими. Але офіційно така можливість з'явилася лише в 1900 році. Саме тоді у Франкфурті (Німеччина) відбулася 1-а Всесвітня виставка кулінарів, пізніше вона стала називатися Всесвітньої кулінарної олімпіадою. З цього часу олімпіади кулінарів проходять раз на 4 роки. Олімпіади не проводилися тільки під час світових воєн. Так, засновник європейського навчального центру з кулінарії, шеф-кухар з Югославії Д. Костич, ось уже кілька років співпрацює з нашими майстрами-кондитерами на Уралі. У минулому році в Москві побував відомий міланський кулінар, власник кондитерської «Піноккіо» Д. Унгаро. Його торти — це справжні твори мистецтва.
Сьогодні підвищити свою кваліфікацію наші фахівці можуть в Російській академії кулінарного мистецтва, яку очолює Олена Шрамко. Вона є неодноразовим призером різних конкурсів в Туреччині, США, Швейцарії, Німеччини, Чехії. А в 2008 році Олена стала призером паризького чемпіонату світу з кондитерського мистецтва.
Людину, яка цінує вишукану їжу, ми звично називаємо гурманом. У французів є ще одне значення цього слова — гурме. Так говорять про тих, хто не тільки розбирається в смачній їжі, але є ще й знавцем в кулінарії. Будь француз вважатиме за честь отримати «звання» гурме.
Немає коментарів:
Дописати коментар